domingo, 24 de febrero de 2019

POLÍTICA MONETÀRIA RESTRICITIVA

Ens quedava veure per acabar aquesta unitat, la política monetària restrictiva.
Aquesta política com a objectiu últim reduir la inflació.
El BCE redueix la quantitat dels diners en efectiu a través de facilitats permanents de dipòsit, operacions de mercat obert d'absorció de liquidesa i augment del coeficient de reserves.
En reduir l'oferta monetària o quantitat dels diners en circulació, el seu preu puja, és a dir, els diners son més cars. Per tant puja el tipus d'interès provocant un efecte invers en la inversió i en el consum, que decreixen, ja que és més car endeutar-se per les empreses i els consumidors tenen més incentius a estalviar en lloc de consumir, ja que obtenen rendiments superiors estalviant.
Tot això provoca un descens de la demanda agregada, de la producció, de la renda, de l'ocupació i dels preus (inflació).
Una vegada controlada la inflació el BCE ha de prendre mesures per tornar a incentivar el creixement econòmic.
doncs ja quasi estem acabant.
Hem estudiat que és la UE, els seus principals institucions, els criteris de convergència, què és el BCE i com actua en matèria de política monetària i quins instruments utilitza.
Només faltaria veure la inflació, però abans vull plantejar-vos una reflexió perquè conegueu que qualsevol política aplicada pot perjudicar uns i afavorir als altres.
Ho veurem amb un exemple de pujada dels tipus d'interès per part del BCE.
En principi perjudicaria als titulars de préstecs hipotecaris i de consum, ja que haurien de pagar més interessos i a les empreses tampoc els afavoreix, ja que el seu finançament també és més car.
No obstant això una pujada de tipus d'interès controlaria la inflació, reduint-la i afavoriria als estalviadors que veurien amb bons ulls un major rendiment dels seus estalvis.

Us deixe una taula on podeu veure l'evolució del tipus d'interès del BCE. Penseu quina política monetària està aplicant actualment el BCE.
Fins prompte!









 



 

No hay comentarios:

Publicar un comentario