domingo, 24 de febrero de 2019

POLÍTICA MONETÀRIA EXPANSIVA

Ara és el moment de veure quins tipus de política monetària existeixen.
Com ja sabem l'objectiu últim del BCE és mantenir l'estabilitat de preus, és a dir, controlar la inflació.
A més d'aquest objectiu, els bancs centrals poden tenir l'objectiu d'aconseguir el creixement del nivell de producció o de l'ocupació.
 
Depenent de quin siga el seu objectiu, faran servir un tipus de política monetària o una altra.
Tenim, per tant, dos tipus de política monetària: la política monetària expansiva i la restrictiva.
La política monetària expansiva consisteix a augmentar la quantitat dels diners en circulació i té com a objectiu fomentar el creixement econòmic i la creació d'ocupació.
Incrementa els diners en circulació amb facilitats permanents de crèdit, és a dir, dóna més diners als bancs perquè puguen prestar, realitza operacions de mercat obert d'injecció de liquidesa i redueix el coeficient de reserves que han de tenir els bancs.
Aquest moviment de l'oferta monetària provoca un descens del tipus d'interès o preu dels diners. Això s'explica perquè a l'haver més diners, el seu preu és més barat. És el mateix que si augmenta l'oferta de pomes, el seu preu baixa, doncs amb els diners passa el mateix.
Aquest descens dels tipus d'interès afavoreix a les empreses que poden demanar préstecs més barats, amb el que s'està fomentant que les empreses invertisquen. Però per als consumidors també és un incentiu a consumir, ja que els diners que tenen estalviat al banc no dóna prou  rendiment.
Per tant, augmenta la inversió, augmenta el consum i això provoca un increment de la demanda agregada, creixent la producció, l'ocupació i la renda.
Aquest increment de la demanda agregada provocarà un augment dels preus (inflació), de manera que el BCE haurà de controlar-la si augmenta massa i aplicar mesures correctives.


























No hay comentarios:

Publicar un comentario