domingo, 24 de febrero de 2019

ELS INSTRUMENTS MONETARIS

Bon día a tots!.
Hi ha tres instruments monetaris que utilitza el BCE:
  • Les facilitats permanents.
  • Les operacions de mercat obert.
  • Els coeficients de reserva.
En primer lloc les facilitats permanents tenen per objecte proporcionar i absorbir liquidesa a un dia, assenyalar l'orientació general de la política monetària i controlar els tipus d'interès del mercat a un dia.
 
Hi ha dos tipus de facilitats permanents: les de crèdit i les de dipòsit.
La facilitat marginal de crèdit permet a les entitats financeres obtenir crèdit a un dia. Aquest seria un cas de política monetària expansiva, en què augmenta els diners en circulació.
La facilitat de dipòsit permet a les entitats constituir dipòsits a un dia. Aquest seria un exemple de política monetària restrictiva, ja que disminueix els diners en circulació.
En segon lloc, utilitza les operacions de mercat obert que també serveixen per controlar els tipus d'interès, gestionar la situació de liquiditat del mercat i senyalitzar l'orientació de la política monetària.
Es realitzen mitjançant procediments de subhasta estàndard, ràpides o procediments bilaterals.
Hi ha diversos tipus d'operacions de mercat obert: operacions temporals, simples, emissió de certificats de deute del BCE, swaps de divises i captació de dipòsits a termini fix.
En tercer lloc tenim el coeficient de reserves que consisteix en l'obligació de mantenir unes reserves determinades per part de les entitats financeres de la zona euro. El manteniment de les reserves es porta a terme en comptes del BCN.
Si augmenta el coeficient de reserves, estem drenant liquidesa del sistema, és a dir, s'està aplicant una política monetària restrictiva.
No obstant això si disminueix el coeficient de reserves, passa el contrari, és a dir, la política monetària és expansiva, de manera que s'està injectant liquidesa al sistema.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario