domingo, 24 de febrero de 2019

LA INFLACIÓ

L'últim punt a tractar és definir què és la inflació, quins són els seus efectes i quins tipus d'inflació existeixen.
Podem definir inflació com el creixement continu i generalitzat dels preus dels béns i serveis existents en una economia mesurats a través de l'evolució d'un índex de preus.
Normalment fem servir l'IPC (índex de preus de consum) per calcular la inflació.
Segons la seva intensitat es diferencien cinc tipus d'inflació:
  • Inflació moderada
  • Inflació galopant
  • Hiperinflació
  • Estagflació
  • Deflació
A la inflació moderada els preus pugen lentament, per sota del 10% anual. Com els preus són relativament estables els individus confien que el valor dels seus diners i, per tant el seu poder adquisitiu, no es veurà molt afectat.
La inflació galopant tracta de taxes anuals de creixement entre el 10% i el 1000%. En aquesta situació els individus intenten acaparar béns i desfer-se dels diners que perden valor ràpidament.

La hiperinflació consisteix que les taxes d'inflació anuals superen el 1000%. Es perd el control sobre els preus i els diners gairebé no tenen valor, substituint-se per una altra divisa més forta.
La estagflació és la combinació d'inflació amb recessió. Coexisteix una inflació sostinguda amb alts nivells d'atur.
La deflació és la caiguda generalitzada del nivell d'inflació provocada per una falta de demanda. Els individus no consumeixen perquè creuen que els preus baixaran més i s'esperen a comprar més barat.
 

En definitiva una inflació no controlada pot tenir efectes molt negatius en l'economia, desincentivant les futures inversions i sobretot suposant una pèrdua de poder adquisitiu per als ciutadans que poden comprar menys coses amb els mateixos diners.
Fins a la propera sessió!.



















 

No hay comentarios:

Publicar un comentario